Přidal jsem novou rubriku Homebrewing, kde budu zveřejňovat své zkušenosti s domácí výrobou piva. Příspěvky do této rubriky budou přibývat snad častěji, než do rubrik ostatních - moc na blog čas nezbývá, ale vzhledem k návštěvnosti by byla škoda ho dále nerozvíjet.
S výrobou domácího piva jsem začal loni v září, kdy jsem si objednal základní set, tzv. mikropivovar - jedná se konkrétně o toto:
http://www.vasepivo.cz/zbozi/mikropivovary-O22/set-mikropivovaru-s-koncentratem-pilsner-Z381.html
Ze začátku jsem se rozhodl pro výrobu piva z předem vytvořených koncentrátů - což jsou plechovky předem připraveného přípravku (pro představu: jedná se o hustou hmotu podobnou medu), který stačí rozmíchat ve vodě, přidat kvasný cukr (dextrózu, či maltózu, popř. kombinaci obojího), dále kvasnice a nechat vykvasit v doporučené teplotě. Po dokončení hlavního kvasu se pivo stočí do lahví, přidáme dextrózu potřebnou pro nasycený piva CO2 při tzv. druhotné fermentaci, necháme cca 10 dní v teplotě, při které to kvasilo a pak šoupneme do zimy odležet. Po uležení (ve většině případů platí, čím déle tím lépe, ale cca min. 1 měsíc je u většiny piv ideální) můžeme začít pít naše vlastní pivo.
Výhoda domácí výroby piva je v tom, že si ho můžeme prakticky libovolně dochutit. Já jsem zatím začátečník, právě dělám asi 4.várku a zatím jsem nijak extra nedochucoval, nedochmeloval, jen jsem si namíchal pivo požadované stupňovistosti - zvláště poslední 13° se hodně povedla, podle degustace po 14 dnech ležení je mňamózní a jsem zvědavý jaká bude za 2-3 týdny, již kvalitně odležená.
Koncentrátů existuje spousta značek, já jsem zatím zkoušel australskou značku Coopers (Pilsener, Lager, Real Ale), ale další várka bude český koncentrát z Bruntálu, na který jsem hodně zvědavý..
Co vše čekat od této rubriky?
Víceméně počítám, že bych tuto rubriku využil, jako skladiště svých receptů a poznatků s výrobou piva. Zatím dělám tedy pouze z koncentrátů, ale v budoucnu si určitě chci vyzkoušet nějaké to pravé VAŘENÍ piva přímo ze surovin. Zatím mi ale koncentráty vyhovují, a prakticky se dostávám do fáze, kdy budu mít dostatečné zásoby, abych přestal kupovat komerční "mrtvá" piva a pil pouze vyrobená mnou samým..
Na závěr 2 fotečky:
poslední stočená várka - Coopers Real Ale, namícháno na 13°, 700g maltóza, 700g dextróza, 20l H2O
druhá várka - Coopers Lager, cca 10°, asi 2 měsíce odleženo